Devojke – pušenje cigareta je ružna navika

IVANČIĆ I SINOVI – TABEXPušenje je navika oko koje se vodi bitka već godinama. Sa jedne strane su lekari, nepušači, ekolozi – svi oni koji sa razlogom tvrde  da je pušenje štetno i nepotrebno. Sa druge strane su, pre svega, uživaoci duvanskih proizvoda i naravno, velike kompanije koje najsavremenijim, veoma agresivnim marketinškim akcijama žele da što bolje plasiraju svoj proizvod.

U filmovima, na popularnim „žurkama” na Fashion kanalu često se vide prelepe, mlade devojke koja uz čašu pića konzumiraju i cigaretu, čineći to elegantnim potezom ruke. Niko se ne pita koliko ta mlada žena ima godina. Mnoge devojke nažalost priželjkuju da se poistovete sa devojkom iz filma, sa Fashion kanala.  Sa godinama “pušačkog staža”, prvobitni pomodni i pozerski momenti lagano iščile, a pušenje postaje svakodnevna navika, bolest zavisnosti.

Žene su postale zavisne od cigareta, a duvanska industrija je postala zavisna od žena. Svetska duvanska industrija je potrošila na milijarde dolara da bi putem marketinških kampanja “navukla” devojke i žene na nikotin koji je veoma aktivna droga, na toksične i kancerogene materije.

Tačno je da pušenje šteti samo pušačima – samo što se pušači dele na aktivne (to su oni koji puše) i pasivne (svi oni koji su prinuđeni da udišu duvanski dim jer su se zatekli u blizini aktivnih pušača). Pasivni pušači su izloženi istim rizicima po zdravlje kao i aktivni pušači.

Pušenje kod žena povećava rizik od srčanih bolesti i od mnogih oblika raka. Pušenje utiče na kožu lica koja postaje izborana pre vremena pa govorimo o „pušačkom licu”. Pušenje utiče na plodnost, povećava rizik od komplikacija za vreme trudnoće kakve su prerani porođaj i mala telesna težina deteta na rođenju, a takođe vodi i do prevremene menopauze.

Istraživanja su pokazala da  žene oboljevaju od hroničnih bolesti pluća u mlađoj dobi i nakon manje godina pušenja nego muškarci.

Rak pluća se češće razvija kod žena pušača nego kod muškaraca pušača, i pored toga što žene u proseku počinju da puše kasnije od muškaraca i puše manje količine cigareta.

Jedno od otkrića je da su žene koje su obolele od plućnih bolesti pre 60. godine života imale veću stopu gubitka plućnih funkcija od muškaraca iste životne dobi.

Ovih dana ponovo razmislite o onoj čuvenoj rečenici – pušenje ili zdravlje, odlučite sami.

Statistički podaci pokazuju da  svake godine 1.3 miliona pušača uspe da prekine. U proseku 20 – 40 % onih koji prestanu nisu pušili ni posle 12 meseci. Veći procenat onih koji prekinu ponovo se nažalost vraćaju cigareti. U praksi se pokazalo da su mnogim pušačima pored stručnih saveta danas potrebni i  lekovi kako bi uspešno i za ceo život ostavili cigarete.

Određene hemijske supstance imaju sposobnost da imitiraju efekat nikotina, a da pri tome ne stvaraju zavisnost i nisu toksične za organizam. Jedna od takvih je i citizin, aktivna supstanca iz biljke Cytisus Laburnum poznate u narodu kao Zlatna kiša. Na našem tržištu se nalazi u obliku tableta koje se koriste samo 25 dana. Ono što će ohrabriti pušače – nije potrebno da prestanu da puše kako bi počeli da koriste ove tablete. Vazno je da pušač najpre porazgovara sa lekarom, a zatim da tačno po uputstvu koristi lek. Raspitajte se o ovom preparatu u dobro snabdevenim apotekama.

Svima je jasno da svaki (makar i najmanji) napor da se prestane sa navikom pušenja cigareta vodi ka boljem zdravlju i boljem kvalitetu života.

Devojke – klonite se od duvanskog dima koliko god je to moguće – ceo vaš organizam biće vam zahvalan na tome.

Dr med. sc. Zorica Plavšić – magistar nauka za javno zadravlje
Gradski zavod za plućne bolesti Beograd

Ljudi na fotografijama predstavljaju imaginarne likove