Pitanja i odgovori

IVANČIĆ I SINOVI – TABEX

Imam 43 godine, a pušački staž mi je skoro 20 godina. Možete li mi preporučiti neki preparat za odvikavanje od pušenja?

Odgovor: Da bi se oslobodili nikotinske zavisnosti najvažnija je jaka volja. Pripremajte se psihički za taj trenutak i napravite listu svih benefita koje ćete dobiti onog trenutka kada ostavite cigarete: poboljšanje zdravlja i smanjenje rizika za razvoj nekih bolesti (ateroskleroza, infarkt miokarda, moždani udar, karcinom), povećanje samopouzdanja, bolji osećaj ukusa i mirisa, manji finansijski izdaci, manje neprijatnih mirisa, više vremena za druženje itd. Tražite podršku porodice i prijatelja i odreknite se starih navika koje bi vas asocirale na pušenje. Pronađite neka nova zadovoljstva koja će vas okupirati i ispuniti vaš radni dan. Ne libite se, ukoliko Vam je neophodno, da potražite pomoć stručnjaka koji se bavi odvikavanjem od pušenja. Oni su obučeni da sprovode kompletan program odvikavanja i eventualno preporuče neki preparat koji bi ublažio tegobe apstinencijalne krize. U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i pratećih oboljenja, lekar će nakon pregleda odrediti pravu terapiju.

Poštovani,
Hteo bih da prekinem sa pušenjem pa bih voleo da zanam nešto više o leku Tabex – kako deluje, kako se koristi i kako ga mogu nabaviti?

Odgovor:
Tabex sadrži aktivnu supstancu citizin koja deluje na telo pušača slično kao nikotin. Mehanizam delovanja citizina je složen i sličan mehanizmu delovanja nikotina, i zbog toga citizin dovodi do postepenog prestanka pušenja, a u isto vreme vrši prevenciju od pojave apstinencijalne krize.
Tabex je namenjen pušačima-zavisnicima (hronični pušači) koji žele da ostave duvan. Tabex se koristi 25 dana po specijalnoj šemi doziranja koja se nalazi u uputstvu leka. Pušenje je dozvoljeno do petog dana terapije.

Rezultati studija pokazuju da se Tabex pokazao kao efikasan i dobro podnošljiv lek u lečenju nikotinske zavisnosti. Troškovi lečenja lekom Tabex su niži od troškova lečenja drugim lekovima koji postoje na našem tržištu.

Tabex se možete kupiti isključivo u apotekama (državnim i privatnim) u Srbiji i Crnoj Gori.

Poštovani,
Moj suprug je pušač već 32 godine i lekar mu je preporučio da zbog svog zdravstvenog stanja (koje je u poslednje vreme ozbiljno narušeno) mora da ostavi pušenje. Od prijatelja smo čuli za Tabex pa sam htela da Vas pitam da li osobe sa srčanom ishemijom i povišenim krvnim pritiskom mogu da koriste Tabex.

Odgovor:
Zamolila bih Vas da se pre upotrebe Tabex-a suprug posavetujete sa svojim izabranim lekarom koji će proceniti odnost rizik/korist upotrebe leka. Kod osoba sa ishemijskom bolešću srca (nedovoljno snabdevanje krvlju srčanog mišića), srčanom slabošću (slabost srčanog mišića), hipertenzijom (visok krvni pritisak), cerebrovaskularnim bolestima, začepljenjem krvnih sudova se zahteva oprez prilikom upotrebe leka. Uvidom u suprugovo stanje bolesti i propisanu terapiju njegov lekar će mu dati preporuku za korišćenje Tabex-a.