Istorija

IVANČIĆ I SINOVI – TABEX
Daleke 1865. godine, akademik А. Orehov je otkrio i izvršio hemijsku analizu alkaloida citizina koji se nalazi u biljkama iz porodice leptirnjača (Papilionaceae) i koji je glavni aktivni sastojak TABEX®-a. Citizin pripada grupi blokatora nikotina koji su u kliničkoj praksi poznati kao stimulatori disanja. Farmakološko proučavanje citizina na Katedri za farmakologiju Medicinskog instituta u Sofiji počelo je još pedesetih godina prošlog veka i za cilj je imalo pravljenje ampuliranog leka za potrebe reanimacije. Tokom eksperimentalnih ispitivanja rađenih na mačkama pod anestezijom, dva poznata bugarska farmakologa – profesor Paskov i doktor Dobrev došli su do važnog zaključka da zbog svoje manje toksičnosti od nikotina, a najviše zbog manjih perifernih efekata na kardiovaskularni sistem, citizin može da se koristi kao sredstvo za odvikavanje od pušenja jer ostvaruje interakciju sa istim receptorima u ljudskom telu kao i nikotin.Zanimljiva stvar u ovoj priči je da su pre pola veka dva okorela pušača-farmakologa došla na dobru ideju kako da pruže priliku osobama zavisnim od cigareta da lako savladaju apstinencijalni sindrom (stanje koje karakterišu loše raspoloženje, anksioznost, glavobolja, itd.) koji prati period ostavljanja cigareta, i da se u isto vreme osete stimulisano, jer citizin takođe ima potvrđeno anti-depresivno dejstvo.

1962. godine u Bugarskoj, Profesor Isaev je izolovao citizin iz biljke Citisus laburnum i započeo intenzivan istraživački rad na stvaranju originalnog medicinskog proizvoda zvanog TABEX®. Usledila su opsežna klinička ispitivanja u Bugarskoj, Nemačkoj i Poljskoj koja su potvrdila efikasnost i pre svega potrebu za pozitivnim stavom prilikom pokušaja da se ostavi pušenje.
Opšte je poznato da su depresivna raspoloženja i apstinencijalni sindrom psihička stanja koja prate bilo koji oblik zavisnosti i koja je najteže prevazići. Obimna klinička ispitivanja potvrdila su ovu prednost TABEX®-a .