Iskustva bivših pušača: Kako sam ostavio/la cigarete

Na Facebook stranici Bez duvana pitali smo vas kako ste ostavili pušenje i šta je bio prelomni trenutak. Evo zanimljivih odgovora:

 

Vesna S.

Suprug i ja smo prestali da pusimo 02. februara ove godine. Deca su nas stalno opominjala da treba da ostavimo cigarete, imaju 12 i 9 godina. Nakon dužeg perioda smo ih poslušali. Mnogo je lakše kad imate podršku, mada mi nismo imali neke velike krize. Sve je stvar volje.

Miloš K.

Batalio sam cigarete pre skoro tri godine! Koristio sam jedne tabletice (Tabex). Najveći razlog zašto sam ostavio pušenje je to što sam trebao da dobijem drugo dete, a kasnije se ispostavilo da je ćerkica. To je bio glavni motiv! Hvala Petri.

Radoje Bogdanović

…putovao sam u Mladenovac službeno. Krenuo sam sa Belih voda busom u kojem je kondukter bio Zoran Lilić. Prethodne večeri nestalo je cigareta. Zbog vremenskog škripca nisam uspeo da ih kupim ni na beogradskoj ni mladenovačkoj stanici… Ušavši u kancelariju da uzmem zapisnike za procenu štete učinjene izgradnjom dalekovoda u oglednom voćnjaku koji se nalazio blizu Jagnjila, tražio sam od inž. Andrije Kapisode da mi bači Drinu… Uz komentar “…do kad ćeš da se grebeš?”- Andrija je ustao da mi donese cigaretu…
Odbio sam rekavši da više neću pušim…Andrija je mislio da sam se naljutio, pitao me imam li para, govoreći mi da se šalio jer se on u stvari grebao jer je bio u večitom novčanom škripcu…Kazao sam mu da je tom šalom učinio da jedan mladi život nastavi kvalitetnije da traje…
Nisam imao krize, a nedugo zatim sanjao sam da sam propušio…nigde cigarete, a iz mene kulja dim kao da sam u Pitijinoj pećini…besan, svađam se sa sobom…
Probudivši se shvatim s olakšanjem da je to bio SAN. Mnogo kasnije u jednom kafanskom razgovoru sa čuvenim dr Ribom rekao mi je da sam se tim snom pelcovao protiv kriziranja, a pitao me je kako mi ne smeta kao bivšem pušaču da sedim sa pušačima…
Inače, bio sam pušač od svoje 16-e a neumereni od 1970. do tog anegdotskog martovskog dana 1977.
Prestanak pušenja omogućio mi je da i danas mogu da igram stoni tenis, tenis, odvezem se biciklom od Uba do Valjeva i nazad…

Stefan C.

Prestao sam da pušim u aprilu prošle godine, jednostavno posla nije bilo, a motanje duvana i punjenje je bilo ponižavajuće, pogledam onog poglavicu na paklici i uputim mu misao, skini kletvu sa mene jer i ako sam beli čovek od istog smo nastradali, tada je osećaj zavisnosti od nikotina počeo da slabi, zamenila ga je hiperaktivnost, posle godinu dana evo mogu da kažem da sam se oslobodio.

Sanja Milivojević

Bila sam strastveni pusac. Volela sam cigarete uživala sam u njima. Jedan dan sam naletela na tekst u kome piše šta se dešava u organizmu nakon 20 minuta po ostavljanju cigareta, 12 sati nakon, 24 sata nakon što ostavljate itd… rekoh ajde da probam. Konstantno sam zamišljala svoja pluća kako se raduju i čiste. Bez ikakvih pomagala danas već 3 meseca ne pušim. Ponekad pomislim na cigarete, ali nisam poželela da ponovo počnem da pušim. Kada sam ostavila cigarete, raskinula sam i jednu lošu vezu u kojoj sam bila. Onda sam u jednoj knjizi nasla tekst koji mi je pojasnio neke stvari. Ponosna sam na sebe!

1

 

Radica K.

Ja sam se dugo trudila da ostavim cigare ali nisam uspevala. Jednog dana dok sam sa detetom sedela u parku sa cigaretom u ruci, pogledala sam svoje dete i decu koja su se tu igrala i samo rekla sebi: Neću više da trujem svoje dete, ljude oko sebe i sebe samu! Istog trena sam ustala, izvadila paklicu iz torbe i zajedno sa onom cigaretom koja je bila u ruci ponosno bacila u kantu za djubre. Od tada više nikad nisam zapalila i ne pada mi na pamet. Bitno je imati čvrstu volju.Zato kažem svima: BUDITE PONOSNI NA SEBE KAO STO SAM JA,MISLITE NA SEBE, NA SVOJE BLIZNJE, OSTAVITE CIGARETE JER VI TO MOZETE!

Jovica C.

Crko mi kremen na upaljaču, radio sam treću smenu, nervirao se što ne mogu da zapalim cigaretu. Onda sam zgužvao paklicu i rekao,,nisi jača od mene”. Evo ima 17 godina kako ne pušim, a moji su mi davali 1.000 tadašnjih maraka da ostavim pušenje. Ja ih ostavio za džabe 🙂 . Sve se može uz dobru volju i čvrst karakter.

Ako ste i vi u procesu ostavljanja cigareta ili ste rešili da donesete ovu odluku pročitajte o savete kako da ostavite cigarete, ili potražite pomoć stručnjaka.

Više o Tabexu.

One Response to Iskustva bivših pušača: Kako sam ostavio/la cigarete
  1. Mara Reply

    Ostavila sam cigarete na jesen 2009te god, ali sam planirala da ih ostavim sigurno dve godine a pusila sam 15godina. Jednog jutra sam resila da ne zapalim i evo vec 7 godina mi nije palo napamet! Ne dozvoljavam da mi neki zadimljeni stapic upravlja zivotom i danas sam strogi anti pusac, smeta mi dim ne dozvoljavam da se pusi kod mene u stanu, samo na terasi, jer ne zelim niko da me truje!!! Potrebno je da shvatite da vam cigareta apsolutno nista dobro ne donosi, nista! mozete samo da se razbolite! Verujte mi da nije tacno da vas duvan smiruje, cini vas jos nervoznijim pa cesce palite cigaretu! Kvalitet zivota ce vam se popraviti za 100%! Ostavite cigarete jer vas one cine zavisnikom, a to niko ne zeli da bude! Izgovor pa to mi je jedino zadovoljstvo u zivotu govori o tome koliko u stvar ne volite sebe!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *