Prestanak pušenja i povećanje telesne mase

Svima je jasno da svaki (makar i najmanji) napor da se prestane sa navikom uzimanja cigarete vodi ka boljem zdravlju i boljem kvalitetu života. Statistički podaci pokazuju da  svake godine 1.3 miliona pušača uspe da prekine. Međutim, žene koje su probale da prestanu – znaju da nedostatak cigareta kod nekih može da izazove pojačanu želju za hranom i da uslovi stvaranje viška kilograma. Svakako, to nije nikakav razlog da se nastavi sa pušenjem ili za povratak cigareti.

Da bi se postiglo i jedno i drugo (tj. prestanak pušenja i zadržavanje starih proporcija), potrebno je povesti računa o određenim navikama u ishrani i načinu života. Ponovo da kažemo da se povećanje telesne mase po prestanku pušenja  ne dešava kod svih žena.

IVANČIĆ I SINOVI – TABEX

Istina je da, pušenje donekle ubrzava metabolizam i ubrzava kretanje creva, tako da sa prestankom konzumiranja duvana može da se javi sporije sagorevanje kalorija. Ovaj problem je lako otkloniti: čak i najjednostavnije fizičke vežbe ubrzavaju metabolizam, a konzumiranje svežeg voća i povrća ubrzaće pokrete creva.

Pušenje utiče na smanjenje apetita tako što blokira hemijske supstance (neurotransmiter – neuropeptid Y) koji podstiče glad. To objašnjava zašto većina pušača primeti porast apetita nakon prestanka sa pušenjem.

Čulo ukusa koje se nalazi na površini jezika izgubi svoju funkciju pod uticajem duvanskog dima, ali po prestanku pušenja ono se regeneriše i bivši pušač sada ponovo može da uživa u prirodnom ukusu hrane.

Savet: Treba se preorijentisati na manje, a češće obroke i uvesti veće količine svežeg voća i povrća u svakodnevnu ishranu. Ukoliko vam se nakon želje za cigaretom javi podjednako snažan nagon za otvaranjem vrata frižidera (a pri tom ste svesni da ste pre toga već dovoljno jeli) razmislite da li vam je ustvari potrebna voda, a ne hrana. Pozovite prijateljicu da zajedno prošetate, ali ne od izloga do izloga već po nekoj stazi u određenom tempu. Razmazite se i priuštite sebi dugo, lepo kupanje.

Uz sve ove savete, treba imati na umu da je ovakva reakcija organizma po prestanku pušenja prirodna i – kratkotrajna. Posle inicijalnog perioda privikavanja, apetit će se smanjiti, a i nekoliko kilograma viška nije visoka cena za bolje zdravlje.

U praksi se pokazalo da su mnogim pušačima pored stručnih saveta danas potrebni i  lekovi kako bi uspešno i za ceo život ostavili cigarete.

Određene hemijske supstance imaju sposobnost da imitiraju efekat nikotina a da pri tome ne stvaraju zavisnost i nisu toksične za organizam. Jedna od takvih je i citizin, aktivna supstanca iz biljke Cytisus Laburnum poznate u narodu kao Zlatna kiša. Na našem tržištu se nalazi u obliku tableta koje se koriste samo 25 dana. Važno je da pušač najpre porazgovara sa lekarom, a zatim da tačno po uputstvu koristi lek. Ono što će ohrabriti pušače – nije potrebno odmah da prestanu sa pušenjem kako bi počeli da koriste ove tablete.